çocuğumun izinsiz bir şeyler almasını önleyemiyorum


Çocuklarda çalma davranışı kendine ait olmayan bir eşyayı izinsiz olarak alma veya kullanmasıdır.Okul öncesi dönemde mülkiyet duygusu tam gelişmediğinden başka birine ait eşyayı alıp kullanmanın kötü bir davranış olduğunu anlamakta zorluk çekebilir. Bu yaşlarda olağan karşılanmalıdır.Ancak çocuk ilkokul çağına geldiğinde şayet böyle bir davranış gözlemlenirse bu durum tehlikeli bir hal almaya başlamış demektir.Böyle bir durumda mutlaka bir uzmandan profesyonel bir yardım alınmalıdır.

NEDENLERİ
Fiziksel ihtiyaçların karşılanmaması
Ailenin çocuğa yeteri kadar harçlık vermemesi veya parayı çocuğa karşı bir tehdit unsuru olarak kullanması en önemli faktörlerden bir tanesidir. Çocuk yiyecek , oyuncak , giyecek gibi temel ihtiyaçları karşılanmadığı takdirde çocuk çalmaya yönelebilir..
Sevgi ve ilgi eksikliği
Çocuğun duygusal anlamda ihtiyaçlarını karşılamaya önem verilmelidir.Çünkü sevilmediğini düşünen çocuk kendini değersiz hissedecektir.Bu nedenlede olumsuz davranışlar sergileyerek istediği ilgiyi ve sevgiyi sağlamış olacaktır.
Kıskançlık ve rekabet duyguları
Özellikle anne ve baba tarafından sürekli kıyaslanan çocuklarda bu duygu daha çok ön plana çıkıyor. İşte bu olumsuz duygularında etkisiyle çoğu zaman karşı taraftan intikam almak için böyle bir davranış biçimi sergileyecektir.
Model alma
Bilinçsiz bir şekilde çocuğa izletilen çizgi film veya dizilerde oldukça etkin bir role sahip olmaktadır.Çünkü çocuğun hoşuna giden çizgi film yada dizi film karakterlerini taklit etmesi kendine örnek olarak alması kaçınılmazdır.

Çözüm Önerileri
Çocuğun mülkiyet duygusu kavramının gelişmesine önem verilmeli.Bu nedenlede çocuğa ait bir oda ve ona özel oyuncaklar olmalıdır. Bu odanın ve eşyaların korunmasını ve temizliğini çocukla beraber yaparak ona sahip olma ve sahip olduklarını koruma duygusu aşılanmalıdır.
Karşı tarafa mahçup etmemek veya karşı tarafa mahçup olmamak adına davranışı görmezden gelmek uygun bir tepki değildir. Şayet izinsiz olarak bir eşya almışsa sakin ve sabırlı bir yaklaşımla yaptığı davranışın yanlış olduğu anlatın Ve aldığı eşyayı özür dileyerek geri vermesini sağlayın.
Aile olarak yargılayıcı, suçlayıcı ve ayıplayıcı bir dil kullanmadan.düşünce ve duygularını rahatça ifade etmesine fırsat tanıyın.Bu kötü davranışın doğuracağı olumsuz sonuçları hakkında konuşun.
Davranışa neden olan faktörleri tespit edip kontrol altına almaya çalışın. Böylelikle bu davranışın başka yeni sorunlara yol açmasını engellemiş olursunuz.
Ayşe Erce

1 yorum:

Adsız dedi ki...

güzel bir yazı

Bu Blogda Ara

drtyaprakliyonca bloğu bilgilendirici bilgiler içerir .....
 
Copyright © drtyaprakliyonca - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates -